Waarom is het onderhouden van een leren stoel belangrijk?

Post thumb

Leren design stoelen zijn een stijlvolle toevoeging voor elk huishouden, maar ze hebben wel onderhoud nodig om hun uitstraling te kunnen behouden. Lees hieronder hoe jij jouw leren stoel kan onderhouden zonder dat je de stoel beschadigd en jarenlang kan genieten van jouw leren stoel.

Bepaal de leersoort

Het is belangrijk om te weten van welk type leer jouw stoel gemaakt is. Sommige leersoorten verschillen veel van elkaar waardoor ook het onderhoud van de leren stoelen verschillen. Voor het onderhoud van een leren design stoel maken we onderscheid tussen 2 leersoorten namelijk, gedekverfd leer en aniline leer. Er zijn meerdere leersoorten, maar deze komen met onderhoud overeen met elkaar.

Onderhoud bij gedekverfd leer Onderhoud aniline leer:

  •  Gedektverfd leer Vol-aniline leer
  •   PU-leer Semi-aniline leer
  •  Geolied/ wax leer geschuurd leer 

Weet je niet van welk type leer jouw stoel gemaakt is? Geen probleem, door middel van een makkelijke test kan je bepalen met welk type leer jouw stoel gemaakt is.

Vochttest op het leer

De eerste test is een vochttest. Maak een vinger nat met water en druk deze op een onopvallende plek van de stoel. Zorg dat je 5 tot 10 seconden met je vinger een licht draaiende beweging maakt op het leder, zodat er een vochtvlek zichtbaar is.

  • Is de vlek na 10 seconden weg? Dan heb je hoog waarschijnlijk een stoel van gedekverfd leer.
  • Is de vlek na 10 seconden nog gedeeltelijk zichtbaar? Dan heb je waarschijnlijk een stoel van aniline leder.

Kies de juiste schoonmaakmiddelen

Zoals elk meubel moet je het met regelmaat schoonmaken. Onder schoonmaken bedoelen wij het verwijderen van stof door middel van een stofzuiger of het reinigen met een schoonmaakmiddel. Bij het verwijderen van stof door middel een stofzuiger is er geen onderscheid tussen de type leer van de stoel, wel is het belangrijk dat je een zachte borstel of mondstuk gebruikt zodat je geen krassen op het leer veroorzaakt.

Bij het schoonmaken met een schoonmaakmiddel is het wel belangrijk om onderscheid te maken tussen de types leer.  

 

Gedekverfd leer

Gedekverfd leer kan beter tegen vocht dan aniline leer. Bij gedekverfd leer kan je met vochtige doekjes gerust het stof weghalen. Bij een wat grondige schoonmaak van de leren stoel moet je op zoek naar een schoonmaakmiddel die aansluit op het type leer, vermijd hier chemische schoonmaakmiddelen. Wanneer je chemische schoonmaakmiddelen gebruikt kan dit de beschermlaag aantasten en zorgen voor schade.

Aniline leer

Aniline leer heeft geen tot een dunne beschermlaag waardoor het gevoeliger voor vocht is. Bij het verwijderen van kruimels of stof is het belangrijk om geen vochtige doekjes te gebruiken. Wij raden aan om een plumeau of een droge doek te gebruiken. Wat betreft een grondige schoonmaak is het wederom belangrijk om een speciaal schoonmaakmiddel te gebruiken. Er zijn veel schoonmaakmiddelen die zich specifiek richten op dit type leer.

Voorkom droog leer

Een leren stoel kan zonder onderhoud uitdrogen, wat kan resulteren in krassen en zelf scheurtjes. Om droog leer te voorkomen, is belangrijk 2 tot 4 keer per jaar behandeld met een vochtinbrengend middel.

Wederom is het type leer erg belangrijk. Leren stoelen met gedekverfd leer hebben vanuit zichzelf een beschermlaag waardoor ze beter bestand zijn tegen vocht en vet. Stoelen met dit type leer kunnen dan ook zonder problemen behandelen was of olie. Je kan een speciale leerwas of speciale leer olie gebruiken om de leren stoel mooi te houden. Heb je dit niet in huis? Dan kan je ook vaseline gebruiken!

Let wel op dat je niet te veel was/olie/vaseline gebruikt. Bij te veel gebruik kan het er vlekken en zelfs verkleuring ontstaan. Zorg er dus voor dat je niet teveel gebruikt en het doek poets met een zachte droge doek.

Helaas kan er bij het type leer aniline geen extra laag toegebracht worden. Bij deze types leer veroorzaakt vocht en vetvlekken en verkleuring. Vermijd dus vettige of vochtige middelen bij een aniline leren stoel.

Verwijdering van vlekken en slijtage

Je ontkomt er niet aan, je zult over de jaren toch wat slijtageplekken of vlekken op je leren stoel komt. Gelukkig heb je meerdere mogelijkheden om deze sporen te verwijderen. Voor vlekken zijn er meerdere vlekverwijderaars te verkrijgen.  Let hier wel weer op welke vlekverwijderaar geschikt is voor jouw type leer!

Heeft jouw stoel sporen van slijtage? Zoek naar een professionele leerdeskundige. Het onderhouden van slijtage is een ingewikkelde klus en kan resulteren in meer schade aan de stoel dan voor het onderhouden. Zorg er dus voor dat je een geschikt persoon dit laat doen.

Overige tips

Naast het schoonmaken en het toevoegen van een extra beschermlaag zijn er natuurlijk ook algemene tips die ervoor zorgt dat jouw leren stoel langer meegaat. Deze tips maakt geen onderscheid in welk type leer de stoel is, het werkt bij alle leren stoelen.

Vermijd zonlicht en hittebronnen: Zoals al eerder benoemd kan leer uitdrogen. Bij droog leer is de kans op scheuren en krassen een stuk hoger. Wanneer een leren stoel dicht bij een hittebron zoals een radiator of open haard staat droog het leer sneller uit. Ook kan een plek met veel zonlicht ervoor zorgen dat het leer sneller opdroogt.

Vermijd schurende materialen: Het klinkt logisch, maar toch komt het vaak voor. Op leer kunnen er krassen ontstaan, het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te vermijden. Dit kan door de leren stoel op een plek te zetten waar er weinig schurende materialen staan en kies een goed kussen waar de rits geen onnodige krassen veroorzaakt.