Uw woning verwarmen met een warmtepomp

Post thumb

De winter is in aantocht en de dagen worden steeds kouder. De verwarming gaat een graad hoger en dat is in veel gevallen goed te merken in de portemonnee. Vooral nu met de stijgende gasprijzen in Nederland. Een optie om het gasgebruik te verminderen is het nemen van een warmtepomp. Maar wat komt er allemaal kijken bij de aanschaf van een warmtepomp? In deze blog vertellen we je graag wat je kunt verwachten bij een warmtepomp en welke voordelen deze kunnen hebben voor uw woning. 

Definitie van een waterpomp

Een warmtepomp of verwarmingspomp is een apparaat die warmte produceert door middel van stroom. De stroomkosten gaan door deze omzetting omhoog, maar het gasgebruik neemt af. Je kunt dit goed vergelijken met bijvoorbeeld een koelkast die stroom gebruikt om te kunnen koelen. Hierbij wordt er warme lucht uitgeblazen om koude lucht te produceren. Een warmtepomp is een goed alternatief voor bijvoorbeeld een gasketel of cv. Maar deze kunnen ook in combinatie worden gebruikt. Dit is afhankelijk van het type pomp en de mogelijkheden. 

Soorten warmtepompen

Er bestaan twee soorten warmtepompen die warme lucht maken vanuit de lucht of grond. Deze worden luchtgekoppelde en grondgekoppelde warmtepompen genoemd. Luchtgekoppelde warmtepompen worden aangeraden bij elk type woning en vereisen geen grote veranderingen in uw woning. Dit type pomp kan bijvoorbeeld ook goed gecombineerd worden met een cv of warmteboiler. Een grondgekoppelde warmtepomp worden vooral aangeraden bij nieuwbouwwoningen. Dit komt omdat deze type woningen beschikken over een braakliggend terrein. Bekijk hier een overzicht van verschillende warmtepompproducten

Installatie van een waterpomp

Het installeren van een warmtepomp kan eenvoudig gerealiseerd worden door deze te laten plaatsen door een deskundig installateur. In principe kan een waterpomp overal geplaatst worden in of buiten een woning. Echter is het wel goed om rekeningen te houden met de verschillen in type waterpompen. Zo heeft een luchtwarmtepomp een buitenkast die buiten geplaatst dient te worden. Dit is bij een grondwaterpomp niet het geval. Kijk altijd eerst naar de verschillen en bepaal aan de hand van deze informatie waar u de pomp wilt plaatsen. 

Voor- en nadelen van een waterpomp

VoordelenNadelen
Verminderen gasverbruikInvesteringskosten 
Rendabel op langere termijnGeluid
Eenvoudige installatie 

Kosten van een waterpomp 

Je hebt veel verschillende soorten warmtepompen met verschillende kosten. De prijs is afhankelijk van uw wensen en behoeften. Over het algemeen liggen de kosten voor een waterpomp tussen de €4500 en €8300. Op het eerste gezicht is dit een flinke investering, maar u kunt deze investering op lange termijn terugverdienen. Neem dus de terugverdientijd mee in dit bedrag. Daarnaast kun je bij de aanschaf in aanmerking komen voor een subsidieregeling. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het type warmtepomp. 

De aanschaf van een waterpomp

Benieuwd naar wat u met een warmtepomp kunt besparen? Bereken nu uw besparing met de besparingscalculator

Behoefte aan maatwerkadvies of hulp bij uw subsidieaanvraag? Vraag vrijblijvend een offerte aan ga binnenkort over op duurzaam verwarmen!