Hoe gaat gastouderopvang bij een gastouderbureau?

Post thumb

Als ouders kun je het af en toe erg druk hebben. Een oppas regelen voor je kinderen is dan erg belangrijk. Veel mensen uit uw directe omgeving zijn ook te druk en je komt niet tot een geschikte oplossing. Wat nu? Ouders gaan al snel op zoek naar een geschikte kinderopvang of kinderdagverblijf. Veel weten niet dat je bijvoorbeeld ook kan kiezen voor een gastouderopvang. Maar wat houdt een gastouderopvang precies in, wat kost dit en wat zijn de voordelen als je kiest voor gastouderopvang? Na het lezen van deze blog weet jij wat je kunt verwachten van een gastouderbureau? 

Wat is een gastouderbureau 

Een gastouderbureau is een bemiddelingsbureau. Het bureau helpt ouders bij het vinden van een geschikte gastouder die zorg kan verlenen aan hun kind(eren).

Wat houdt een gastouder in? 

Een gastouder is een persoon die via een gastouderbureau wordt ingezet om kinderen te verzorgen bij iemand thuis. Als gastouder heb je een afgeronde diploma voor pedagogie en vervul je een professionele en verantwoordelijk rol voor kinderen. 

Een gastouder houdt zich voornamelijk bezig met taken die de ouders niet kunnen oppakken i.v.m. de drukte. Een gastouder neemt deze taken over. Je kunt dan denken aan taken zoals het verzorgen, vermaken, voeden en spelen met de kinderen. 

Let wel op dat je een gastouder niet verward met een oppas! Een gastouder is een gediplomeerde professional en is verplicht een aantal documenten bij zich te hebben zoals een verklaring omtrent gedrag (VOG) en een EHBO-certificaat. Een oppas hoeft niet per se in bezit te zijn van deze documenten. Een oppas verleent voornamelijk zorg om wat extra bij te verdienen.

De kosten voor een gastouder? 

Wanneer je kiest voor een gastouderbureau dan zitten hier uiteraard kosten aan verbonden. Als ouders kun je zelf een uurtarief per dag bepalen. In overleg met de gastouder bespreek je hoeveel opvanguren je per dag wil reserveren. Om een voorbeeld te geven ligt een gemiddeld adviestarief van een gastouder ongeveer tussen de 5,50,- en 6,- per kind/uur. Naast de gastouder betaal je het gastouderbureau ook een kleine vergoeding in de vorm van bureaukosten. Dit tarief ligt gemiddeld rond de 1,00,- per kind/uur.  

Hoe gaat gastouderzorg in zijn werk? 

Voorafgaand aan de zorg krijg je eerst een kennismakingsgesprek en worden de wensen en behoeften besproken. Na dit gesprek wordt op basis van de wensen en behoeften een gastouder gekozen die voldoet aan deze criteria. Hierna volgt de kennismaking met de geselecteerde gastouder(s). Wanneer er akkoord is gegeven voor een passende gastouder dan zal via een bemiddelingsmedewerker een gesprek worden gepland op de opvanglocatie . Bij dit gesprek zullen de overeenkomsten worden ondertekend met alle bijbehorende afspraken. 

Waarom zou je kiezen voor gastouderopvang? 

Er zitten een aantal voordelen aan voor het kiezen van een gastouderbureau. 

  • Meest betaalbare vorm van kinderopvang 
  • Flexibele uurtarieven 
  • Professionele en gediplomeerde verzorging 
  • Zelf bepalen wie je kind verzorgd 

Zelf op zoek naar een gastouder? Vindt nu een geschikte gastouder in de buurt van Enschede, Almelo, Hengelo of Haaksbergen!