Het stappenplan voor het warm en gezellig inrichten van jouw woning!

Post thumb

De tijd is eindelijk aangebroken: een eigen huisje! Nu kun je eindelijk beginnen met de verdere werkzaamheden om je huis in te richten naar je eigen smaak. Je zult bij je eerste huis vast met veel interieur vragen zitten. Wat voor soort hoekbank moet ik kiezen en welke decoratie passen bij mijn woonkamer? Om je een handje op weg te helpen hebben wij een handig stappenplan gemaakt hoe jij jouw woning kunt in- of herinrichten. 

Stap 1: Bepaal de functies van de ruimtes 

Allereerst is het goed om je af te vragen waarvoor de kamer(s) die je wilt inrichten gebruikt worden. Wil je bijvoorbeeld je woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer of kantoor inrichten? Bepaal de functie van de desbetreffende kamer en bepaal aan de hand hiervan de indeling. Houdt hierbij rekening met de grootte van de kamer. Een woonkamer heeft bijvoorbeeld meer ruimte nodig dan een kinderkamer. 

Stap 2: Interieurwensen bepalen

Door je interieur wensen in kaart te brengen kun je gemakkelijker je woning inrichten en gerichter zoeken naar geschikte meubelen die passen binnen je wensen. Daarnaast is het gemakkelijker om een woning stijl te kiezen. Voorbeelden van bekende woonstijlen zijn industrieel, landelijk of klassiek. Wanneer je bepaalt hebt welke woonstijl je leuk vindt kun je beginnen met de volgende stap: het maken van een moodboard. 

Stap 3: Maak een moodboard

Breng je ideeën naar voren door het gebruik van een moodboard. Een moodboard is een visuele tekening waarom objecten en materialen geschetst zijn aan de hand van een persoonlijke smaak. Een moodboard is een uitstekend middel om een interieur te schetsen. Deze kan gebruikt worden om inspiratie op te doen of om te bekijken of bepaalde objecten of kleuren goed bij elkaar matchen. Voor een moodboard kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een vel papier of kun je deze online maken via het programma Word. Verzamel vervolgens een aantal plaatjes en zet deze bij elkaar om te zien of het totaalplaatje past binnen je gekozen woningstijl.

Stap 4: Inrichten van je woning

Dan komen we aan bij de inrichting van je woonruimte(s). Nu je een geschikte woonstijl hebt gekozen en ideeën hebt opgedaan kun je beginnen met het schetsen van de inrichting van je woning. Bepaal aan de hand van deze inrichting waar je bepaalde meubels en of objecten geplaatst wilt hebben.  

Stap 5: Kopen van meubelen en accessoires 

Er is een moodboard gemaakt en je weet welk soort objecten je wilt plaatsen in de ruimte(s). Dan kun je beginnen met het kopen van de meubelen en eventuele accessoires. Koop allereerst meubels die echt noodzakelijk zijn voor de desbetreffende ruimte. Voor een woonkamer is dat bijvoorbeeld een bank en stoelen. Wanneer de noodzakelijke meubels gekocht zijn kun je aanvullende meubelen aanschaffen. Voorbeelden hiervan zijn accessoires zoals kleurrijke vazen, potten of gedurfde wanddecoratie

Mocht je toch met behoefte hebben aan interieuradvies dan zou je een interieuradviseur van een meubelzaak kunnen vragen voor interieuradvies.

Interieurtip: neem bij bezoek bij een meubelzaak je gemaakte moodboard mee om je wensen visueel te laten zien.