Het pimpen van je horloge met een nieuw horlogeband

Post thumb

Het horloge is tegenwoordig één van de populairste sieraden dat momenteel gedragen wordt. Naast een tijdfunctie heeft het horloge ook een decoratieve functie. Het is een sieraad dat de kleding afmaakt. Wanneer je voor een langere periode een horloge draagt is het zo nu en dan ook wel leuk om van horloge te veranderen. Veel mensen vergeten dat je niet meteen een nieuw horloge hoeft aan te schaffen, maar dat je ook een nieuw horlogeband kunt kiezen. Weten hoe dit precies zit? In deze blog vertellen we je graag hoe je dit precies kunt doen aan de hand van een handig stappenplan voor het pimpen van je horloge met een horlogeband!

  • Bepaal je aanzet van je horloge 

Een horloge kan voorzien zijn van verschillende aanzetten. Om een geschikte horlogeband te vinden is het belangrijk om eerst je aanzet van je horloge te bepalen. Zo kun je je horloge een rechte of bijzondere aanzet hebben. In een ander geval kan je aanzet inkepingen hebben. In dit geval is het lastiger om een horlogeband te vervangen. Wanneer er sprake is van een rechte aanzet dan passen vrijwel alle universele horlogebanden. Hieronder een aantal voorbeelden een aanzet bij verschillende horloges. 

  • Het bepalen van je maat 

Ten tweede dien je de maat te bepalen van je horlogeband. De meeste horloges maken gebruik van standaard maten. De maten worden in millimeters weergeven en komen het meest voor in 18mm, 20mm, 22mm, 24mm. Het voordeel is dat je bij deze maten veel keuze hebt in horlogebanden in verschillende materialen. Meer informatie over het kiezen van materialen vind je in de volgende stap.  

  • Het kiezen van het gewenste materiaal 

Ten derde kun je bij een horlogeband kiezen uit verschillende soorten materialen die je kunt gebruiken voor je horlogeband. Zo heb je de keuze uit bijvoorbeeld materialen zoals leer, metaal, nylon of rubber. Hieronder de voor- en nadelen van de bovenstaande materialen voor een horlogeband. 

Leer 

De meeste horloges zijn gemaakt van imitatieleer. Dit materiaal oogt uitstekend, maar is niet voor het gebruik op lange termijn. Deze dient dan ook sneller vervangen te worden dan bij echt leder. Let dus goed op wat voor soort leer je koopt bij de keuze van een horlogeband. Wanneer je kiest voor een leren horlogeband dan zul je in het begin wat stugheid ervaren door de dikte van het materiaal.

Metaal 

Het grootste voordeel van een metalen horlogeband is dat deze eenvoudig is in te korten. Deze kun je makkelijk verstellen middels horlogegereedschap. Daarnaast is metaal een stevig materiaal en kan deze voor een langere periode gebruikt worden. Binnen de metalen horlogebanden heb je diverse keus aan soorten metaal. Zo kun je gaan voor een standaard metaal of een mat variant. Metalen horlogebanden zijn eenvoudig aan te brengen bij bijvoorbeeld smartwatches

Nylon

Nylon kenmerkt zich door de zachte en soepele stof. Deze is vaak voorzien van een roestvrije stalen gesp en bandhouders. Nylon wordt vaak gebruikt voor horloges met een minimalistische uitstraling. Een leuk feitje is dat een nylon horlogeband pas populair werd sinds de komst van de eerste James Bond film, waarin, 007 deze droeg tijdens verschillende scènes. 

Rubber 

Rubber is voornamelijk populair onder de sporthorloges vanwege de stevigheid en de waterdichtheid. Het voordeel is dat rubber makkelijk schoon te maken is en daarnaast beschikt over stabiliteit en duurzaamheid. 

  • Bestellen van jouw gewenste horlogeband 

Wanneer je de aanzet, maat en het gewenste materiaal hebt bepaald, kun je jouw gewenste horlogeband kiezen.

Bij dehorlogebandenspecialist.nl heb je een ruime keuze aan exclusieve en handgemaakte horlogebanden voor diverse horlogebandenmerken.

Je kunt jouw horlogeband online kopen of in de winkel bezoeken.