Het kiezen van de juiste groepenkast kan een lastige opgave zijn. Groepenkasten zijn er namelijk in verschillende soorten merken, soorten en grootten. Het is vooral belangrijk dat u van tevoren vaststelt wat u nodig heeft in uw ruimte(s). in deze blog willen we je graag verder helpen in het kiezen van de juiste groepenkast!
In deze blog komen de volgende onderwerpen aanbod:
Wat is een fase-1 groepenkast?
Een fase-1 groepenkast komt voornamelijk voor bij woningen. Bij een fase-1 groepenkast heeft u te maken met een kast waarin de twee componenten altijd aanwezig zijn. Dit zijn de aardlekschakelaars en de hoofdschakelaar. De aardlekschakelaar (ALS) is een schakelaar die stroom op automatische wijze weglekt en dient als extra bescherming. Wanneer er complicaties optreden dan zorgt een aardlekschakelaar ervoor dat er geen stroom spanning meer staat op elektrische apparatuur. Hierdoor bent u beter beschermd en minimaliseert u de kans op brand.
De hoofdschakelaar bedient als het ware het hele stoomnetwerk. Deze regelt de stroomtoevoer naar alle aangesloten apparaten en installaties en deze kunt u via deze schakelaar in- en uitschakelen. Daarnaast is het tegenwoordig verplicht om een hoofdschakelaar in iedere meterkast te hebben.
Wat is een fase-3 groepenkast?
De fase-3 groepenkast ziet u vaak terugkomen bij grotere panden. Deze panden hebben vaak te maken met apparatuur die veel stroom verbruiken. U heeft dan krachtstroom nodig die alleen kan worden aangelegd door een installateur. Ook bij deze type kast heb je te maken met een hoofdschakelaar, maar het verschil zit hem met name in de capaciteit voor een extra krachtgroep. Deze krachtgroep kan gebruikt worden wanneer u bijvoorbeeld met apparaten zitten die boven het maximale vermogen van een fase-1 kast zit.
Groepenkast keuzehulp
Om te bepalen wat voor u de beste groepenkast is kunt u gebruik maken van een handig stappenplan die wij hieronder nader hebben toegelicht. Het dient als handig hulpmiddel voor het kiezen van een juiste groepenkast.
Stap 1. Bepalen van de aansluiting
Bepaal allereerst wat voor soort aansluiting u heeft of wilt gaan gebruiken. Wanneer u niet precies weet welke aansluiting u heeft kunt u deze informatie vaak terugvinden op de factuur van uw netbeheerder.
Stap 2. Aantal groepen
Ten tweede moet je goed kijken hoeveel groepen u nodig heeft voor al uw installaties en elektrische apparaten. Voor apparaten met veel vermogen is het aan te raden deze goed te verdelen over de verschillende groepen. Dit geldt ook voor de stopcontacten en lichten. Bepaal aan de hand van de grootte van uw huis en het aantal apparaten hoeveel groepen u nodig heeft.
Stap 3. Kiezen van het formaat
Het formaat is afhankelijk van de beschikbare ruimte in uw meterkast en of u te maken heeft met extra bedradingen. Stem dit af met een professionele installateur om te kijken welk formaat groepenkast u nodig heeft.
Stap 4. Kiezen een juiste groepenkast
Bij de keuze van de juiste groepenkast heeft u een ruime keuze uit diverse merken. Het is goed om bovenstaande punten mee te nemen om een goede keuze te maken uit een groepenkast die past bij uw wensen en behoeften. Voorbeelden van bekende groepenkasten zijn:
Voorbeelden van merken groepenkasten?
Naast de A-merken zijn er ook veel merken die minder bekend zijn, maar die ook degelijke kwaliteit bieden voor een eerlijke prijs. Benieuwd naar deze merken? Bekijk deze merken in het merkenoverzicht.