EPDM bij reparatie en vervanging van uw dakbedekking en dakgoot

Post thumb

Wanneer u te maken heeft met een lekkage in uw dak of dakgoot dan kan dit veel narigheid met zich meebrengen. U dient het dak zo snel mogelijk te repareren. U kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van EPDM. Benieuwd wat EPDM precies is en welke ondergronden het meest geschikt zijn om dit op te plaatsen? Lees in deze blog alles over EPDM en welke ondergronden geschikt zijn voor uw dakbedekking.

Wat is EPDM? 

EPDM is gemaakt van o.a. stoffen als Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer. Deze stoffen worden met elkaar mengt en vormen samen een groep van synthetische rubbers die EPDM wordt genoemd. Het voordeel van deze synthetische rubbers is dat deze bestand zijn tegen lage en hoge temperaturen. Hierdoor is EPDM uitstekend voor buiten te gebruiken. EPDM

Op welke ondergronden is EPDM geschikt? 

EPDM kan geplaatst worden op verschillende ondergronden. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden van gronden die wel of niet bruikbaar zijn voor het plaatsen van dakbedekking: 

  • Hout 

Hout is een uitstekende ondergrond om EPDM aan te brengen. Let wel op dat deze niet gelijmd kan worden op een nat oppervlak. EPDM is dampdicht. Breng deze dus aan op een droog oppervlak wanneer u van plan bent deze te gaan verlijmen op hout. 

Tip: gebruik dampwerende folie om condensvorming tegen te gaan.

  • Beton

EPDM kan ook op beton worden gezet. Zorg er bij deze wel voor dat er geen scherpe delen uitsteken en gebruikt mits dit nodig is een primer. Laat deze minstens 24 uur drogen en schakel bij twijfel een professional die de situatie voor u kunt bekijken. 

  • Zink

Zink komt voornamelijk voor in dakgoten. Corrosie zorgt ervoor dat er lekkages ontstaan. Deze kunt u verhelpen door deze te renoveren met bijvoorbeeld EPDM stroken. Deze kunt u vervolgens verlijmen in uw dakgoot. 

Tip: dakgoten zitten vaak met vuil. Maak deze eerst goed schoon, voordat u oppervlakten gaat verlijmen.

  • PVC

Dit is niet mogelijk, doordat EPDM niet chloorbestendig is. 

  • Metaal 

EPDM is geschikt voor metaalsoorten zoals aluminium en zink. Houdt er bij deze ondergrond rekening mee dat deze vrij zijn voor roest en vet, voordat u EPDM gaat aanbrengen.  

  • Over isolatiemateriaal 

Het is niet mogelijk om elk isolatiemateriaal te combineren met EPDM. Dit is alleen mogelijk met de bijbehorende PIR-isolatiematerialen. Deze zijn voorzien van een speciale laag die ervoor zorgen dat het lijm beter gaat hechten. Onder deze isolatiematerialen dienen altijd dampremmende folie geplaatst te worden. 

  • Over bestaande dakbedekking 

U heeft een bestaande dakbedekking en u bent van plan deze over te lijmen met nieuwe EPDM. Dit is in sommige gevallen mogelijk. U dient hier wel rekening te houden dat het dak voldoende geïsoleerd is. 

Let op: overplakking is bij pvc-daken niet mogelijk.

Uw dak of dakgoot laten bedekken?

Materialen voor dakbedekking nodig? EPDM XL is dé specialist van EPDM in Nederland, Duitsland en Belgie. Bij EPDM XL kunt terecht voor al uw materialen en benodigdheden. Behoefte aan technisch advies?